Ai aur în casă? Ești bogat. Ce trebuie să știi, în contextul războiului
Fără să vrem să supărăm investitorii în alte tipuri de active sau bunuri de valoare, dar adevărul este că aurul demonstrează, încă o dată, că este preferatul investitorilor în vremuri tulburi.
Aurul ne arată, foarte clar, faptul că atunci când piețele sunt instabile și când sunt tensiuni la nivel global, el reprezintă activul de refugiu principal.
Prețul aurul a crescut. Dacă îl ai în casă, ești bogat
Îți crește averea de la o zi la alta, dacă ai aur în casă, în această perioadă marcată de instabilitate și lipsă de predictibilitate, pe fondul conflictului militar desfășurat de Rusia în Ucraina.
Metalul prețios a încheiat săptămâna cum nu se poate mai bine, atingând vineri cea mai mare valoare din istorie anunţată de Banca Națională a României (BNR): 281,5126 lei pentru un gram. Trebuie menționat faptul că BNR prezintă astfel de rapoarte din anul 2005, nefiind disponibile date anterioare. Însă trebuie să recunoaștem faptul că este o performanță cu adevărat notabilă!
Creșterile de preț ale aurului au fost anticipate de specialiști. Aceștia explică faptul că, de-a lungul istoriei, aurul a avut același comportament în vremuri ca acestea pe care le trăim, cu un război la graniță.
„În cazul unei invazii rusești, este foarte probabil ca valoarea metalului prețios să crească. Investitorii se refugiază în siguranță chiar înainte de a se declanșa un conflict armat”, a declarat săptămâna trecută Daniel Vasilev, economist şef al Tavex Group.
Din păcate pentru români, în ultimii ani, aceștia au cam abandonat investițiile în aur. Sondajele indică faptul că altele sunt preferințele principale ale investitorilor noștri.
Românii sunt mai interesați să investească în criptomonede decât în alte active, potrivit unui sondaj realizat de platforma de investiții online eToro, ne explică analistul Bogdan Maioreanu.
28% dintre respondenți au declarat că au în portofoliu criptoactive, în timp ce 19% investesc în metale prețioase – aur și argint. Acțiunile sunt preferate de 18% din respondenți, în timp ce 4% dintre români preferă să investească în artă, obiecte de colecție sau vinuri scumpe.
Într-un raport al BIS (Bank for Internațional Settlements) se menționează că “investitorii mici par să fie adesea atrași mai degrabă de natură speculativă a acțiunilor individuale, decât de beneficiile de diversificare oferite de indici.
În concordanță cu faptul că astfel de preferințe capătă tot mai multă importantă, cifra de afaceri a acțiunilor fondurilor tranzacționate la bursă (ETF) care urmăresc indicele S&P 500 s-a stabilizat în ultimii patru ani, în timp ce cea pentru componentele individuale ale S&P 500 a avut o tendința de creștere în aceeași perioada, ceea ce indică faptul că 2017 ar putea fi anul de început al creșterii influenței investitorilor de retail”.